Ben jij MKB’er? Dan is er 80% kans dat je getroffen wordt door cybercriminaliteit
Uit recent onderzoek van ABN AMRO blijkt dat steeds meer bedrijven in Nederland te maken hebben met cybercriminaliteit. In 2023 heeft meer dan driekwart van de Nederlandse bedrijven hiermee te maken gehad, terwijl dit begin 2022 nog maar bij 45 procent van de bedrijven het geval was.
Toename mkb-segment
Opvallend genoeg gaat de toename van cyberaanvallen op het mkb-segment sneller dan op het grootbedrijf. Momenteel is 80 procent van de mkb-bedrijven wel eens het doelwit geweest van cybercriminelen, terwijl dat voor het grootbedrijf 75 procent is. Dit is een belangrijke ontwikkeling, omdat criminelen hun aandacht nu lijken te verleggen naar de kleinere en kwetsbare bedrijven.
Hoewel de dreiging van cybercriminaliteit onder mkb’ers sterk is toegenomen, zijn de meesten zich hier niet van bewust. Slechts 29 procent van de mkb’ers ziet cybercriminaliteit als een groot risico, hetzelfde niveau als vorig jaar. Onder de grote bedrijven daarentegen is de risicoperceptie wel sterk gestegen, van 41 naar 64 procent.
Criminelen worden steeds slimmer
Cybercriminelen blijven innoveren en voegen steeds meer technologieën toe aan hun werkwijze, zoals kunstmatige intelligentie voor het razendsnel kraken van wachtwoorden en het vormgeven van overtuigende phishing-campagnes en de creatie van kwaadaardige programma’s die zichzelf automatisch verbeteren. Aanvallen vinden dan ook in allerlei gedaantes plaats, waarbij phishing het meest voorkomt. Bijna twee derde (66 procent) van de bedrijven heeft hier wel eens mee te maken gehad. Malware komt op de tweede plaats met 38 procent.
Cybersecuritybeleid is een must
Het is van belang dat bedrijven zich bewust zijn van de risico’s van cybercriminaliteit en zich hier actief tegen wapenen. Dit is met name van belang voor kleinere bedrijven, omdat zij kwetsbaarder zijn voor aanvallen en minder middelen hebben om zich hiertegen te beschermen. Nieuwe Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity (NIS2) benadrukt het belang van een ketenbrede aanpak van cyberveiligheid. Bedrijven moeten afspraken over cyberveiligheid contractueel vastleggen met hun directe leveranciers en partners. Kleine bedrijven die hun cyberveiligheid niet op orde hebben, dreigen zichzelf buitenspel te zetten. Het is dus zaak dat bedrijven hun cybersecuritybeleid goed op orde hebben en kritische vragen van partners goed kunnen beantwoorden.
Cyberscan
Een mogelijk startpunt voor het opstellen van zo’n cybersecuritybeleid is middels de cyberscan van PVO Limburg. Hierbij wordt jouw onderneming onder het ‘digitale licht’ gehouden. Het resultaat is inzicht in de digitale risico’s die jouw onderneming op dit moment loopt. Daarnaast word je voorzien van een uitgebreid adviesrapport met daarin de stappen die je moet nemen om de cyberweerbaarheid van jouw onderneming te vergroten.
Meer weten over de cyberscan? Contacteer ons dan via info@pvo-limburg.nl
Bron: Dutch IT Channel / ABN Amro