Skip Navigation or Skip to Content

Bij ons valt toch niks te halen door cybercriminelen? Nou niet dus!

22 oktober 2023
1 min leestijd

Bij ons valt toch niks te halen door cybercriminelen? Nou niet dus!

Na een lange werkdag kom je eindelijk thuis en plof je op de bank. Je pakt je telefoon om even te ontspannen op social media. Wat je niet weet, is dat er op datzelfde moment cybercriminelen actief zijn op het internet. Ze speuren naar zwakke plekken en proberen toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. In 2022 kregen maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders te maken met cybercriminaliteit.

In een tijdperk waarin technologie een integraal onderdeel van ons zakelijke landschap is geworden, is het bewustzijn over de gevaren en risico’s van cybercriminaliteit van essentieel belang. In een interview met De Limburger geeft programmamanager Jeroen Duijsens aan dat het bewustzijn over de gevaren en risico’s bij ondernemers toeneemt, maar lang nog niet bij iedereen prioriteit heeft.

Een veelgehoorde misvatting die we nog regelmatig tegenkomen, is de gedachte: “Bij ons valt toch niets te halen.” Deze instelling kan echter funest zijn voor de veiligheid van een bedrijf. Cybercriminelen kiezen hun doelwitten niet op basis van grootte, maar op basis van kwetsbaarheid. Dit betekent dat ieder bedrijf, ongeacht de omvang, een potentieel doelwit is.

Wanneer het noodlot toeslaat en een onderneming getroffen wordt door een cyberaanval, blijkt vaak dat het ontbreekt aan een doeltreffende reactiestrategie. Dit gebrek aan voorbereiding kan leiden tot kostbare gevolgen voor zowel de financiën als de reputatie van het bedrijf.

PVO Limburg staat klaar om ondernemers te ondersteunen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid. We hebben onder andere een CyberScan ontwikkeld die specifiek gericht is op het identificeren van kwetsbaarheden in systemen. Voor deze scan worden ethische hackers ingezet die jouw systemen langslopen op kwetsbaarheden. Na de scan ontvangt men een gedetailleerd rapport dat inzicht geeft in de veiligheidsrisico’s die het bedrijf loopt.