Skip Navigation or Skip to Content

Cyberaanval legt noodknoppen voor ouderen stil

20 november 2023
1 min leestijd

Cyberaanval legt noodknoppen voor ouderen stil

Door een cyberaanval kwamen er vanaf zondagavond 12 november geen meldingen van Tunstall-noodknoppen meer binnen als gevolg van een cyberaanval, waardoor het systeem dat voornamelijk door ouderen wordt gebruikt om hulp in te roepen, werd verstoord. In de provincie Limburg alleen al maken minstens 3000 ouderen gebruik van deze noodknoppen.

Na de ontdekking van de cyberaanval heeft Tunstall onmiddellijk de hulp ingeroepen van een gespecialiseerd cybersecuritybedrijf om het systeem te herstellen en een grondig onderzoek naar de aanval te starten. Gelukkig lijken inmiddels alle diensten weer naar behoren te functioneren.

Deze gebeurtenis benadrukt het toenemende belang van cybersecurity in de moderne samenleving, waarin technologische afhankelijkheid steeds groter wordt. Vooral diensten die cruciaal zijn voor de veiligheid en het welzijn van kwetsbare groepen, zoals ouderen, moeten weerbaar zijn tegen dergelijke aanvallen. Tunstall’s snelle reactie om zowel herstelmaatregelen te treffen als een diepgaand onderzoek te starten, toont de ernst van de situatie en het engagement om de veiligheid van hun gebruikers te waarborgen.

Het is belangrijk dat zowel bedrijven als individuele gebruikers goed op de hoogte zijn van cyberveiligheid. Dit is nodig om de toenemend complexe bedreigingen te kunnen tegenhouden en ervoor te zorgen dat belangrijke diensten veilig blijven.

Dit bewustzijn onder de ouderen wordt tevens gestimuleerd door Digitaal Veilig Limburg. Inwoners en ondernemers in Limburg kunnen op Digitaal Veilig Limburg terecht met hun vragen over digitale veiligheid.

Digitaal Veilig Limburg is een gezamenlijk initiatief van een aantal Limburgse gemeenten, het Platform Veilig Ondernemen Limburg, VISTA college, Gilde Opleidingen en Provincie Limburg. Het wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van deze gemeenten, het Rijk en de Provincie.

Bron: 1Limburg

Digitaal Veilig Limburg