Skip Navigation or Skip to Content

Cyberaanval legt Oekraïne plat

18 december 2023
2 min leestijd

Cyberaanval legt Oekraïne plat

Impact op Oekraïne

Met meer dan 24 miljoen mensen die hierdoor geen mobiel internet hadden, kampte het land met een ernstige digitale ontwrichting. Dit had niet alleen impact op individuen, maar ook op bedrijven en overheidsorganisaties die sterk afhankelijk zijn van mobiel internet, waardoor zij met diverse problemen werden geconfronteerd. Ook het luchtalarm, dat normaal gesproken waarschuwt voor luchtaanvallen, functioneerde niet meer op tientallen locaties.

De gevolgen van de aanval reikten zelfs tot de op een na grootste telecomprovider, Vodafone, die met 19 miljoen gebruikers kampte met capaciteitsproblemen. Gebruikers stapte massaal over naar alternatieve netwerken, waardoor de infrastructuur onder druk stond.

Kyivstar deelde informatie waaruit bleek dat de aanval hoogstwaarschijnlijk was uitgevoerd met behulp van Wiper-malware, een digitale handgranaat bedoeld om systemen te vernietigen. Dit type aanval is niet nieuw, maar de schaal en impact ervan op Kyivstar waren ongekend.

Bron: NOS

PVO Limburg

Dit lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar ook in Nederland lopen zowel grote, als kleinere bedrijven het risico om slachtoffer te worden van dit soort aanvallen. Uit onderzoek van PVO Limburg blijkt, dat Limburgse ondernemers vaak wel bewust zijn van de risico’s, maar nog niet altijd actie ondernemen. Op het event Call to (h)action helpen verschillende initiatieven en bedrijven jou om van ”denken” naar ”doen” te gaan.

Op dinsdag 23 januari 2024 ben je van harte welkom in de ECI in Roermond vanaf 15:00 uur. Alle betrokken bedrijven zetten zich belangeloos in, omdat ze van mening zijn dat dit onderwerp meer bekendheid verdient. Ze staan klaar om jou te voorzien van waardevolle tips die je direct kunt toepassen. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je jouw plek tijdig reserveert!

Call to (h)action