Skip Navigation or Skip to Content

Cybercriminelen gebruiken foto’s van je woning om je onder druk te zetten

11 september 2024
2 min leestijd

In de strijd tegen cybercriminaliteit krijgen burgers en ondernemers steeds vaker te maken met slimme vormen van oplichting. Een van de meest recente dreigingen is de opkomst van ‘sextortion’-mails, waarbij oplichters niet alleen dreigen met het publiceren van webcambeelden, maar nu ook foto’s van je huis meesturen. Deze foto’s worden vaak verkregen via Google Maps en Google Streetview, en worden gebruikt om de afpersingsmails nog overtuigender te laten lijken.

Hoe werken deze oplichters?

De afzenders van deze mails beweren dat ze je computer hebben gehackt en toegang hebben tot je webcam en privébestanden. Ze vermelden soms zelfs een wachtwoord dat je eerder hebt gebruikt, vaak afkomstig uit een oud datalek. Hiermee proberen ze je te overtuigen dat ze écht toegang hebben tot je gegevens.

Wat nieuw is, is dat de criminelen nu foto’s van je woning meesturen. Dit kan schokkend overkomen, vooral omdat ze naast je naam en adres ook visuele informatie over je huis delen. De bedoeling is simpel: je bang maken en je onder druk zetten om losgeld te betalen om te voorkomen dat deze zogenaamde webcambeelden openbaar worden gemaakt.

Bluf van oplichters

Volgens de Fraudehelpdesk is deze vorm van afpersing pure bluf. De criminelen hebben in werkelijkheid geen toegang tot je computer of webcam. De foto’s van je huis zijn gemakkelijk te vinden via openbare bronnen zoals Google Streetview en hebben niets te maken met een hack. Het belangrijkste advies: betaal niets en laat je niet intimideren.

Wat kunnen ondernemers doen?

Als ondernemer is het belangrijk om zowel jezelf als je medewerkers te beschermen tegen dit soort dreigementen. Cybercriminelen gebruiken vaak informatie uit eerdere datalekken om hun mails geloofwaardiger te maken. Zorg ervoor dat je regelmatig je wachtwoorden verandert en dat je unieke wachtwoorden gebruikt voor verschillende accounts.

Daarnaast is het verstandig om je medewerkers te informeren over deze vorm van oplichting. Een goed geïnformeerd team is minder vatbaar voor dit soort dreigementen.

Cybercriminaliteit evolueert snel en raakt steeds meer sectoren, ook de zakelijke wereld. Blijf daarom alert, zorg voor goede beveiligingsmaatregelen en informeer je team. Samen kunnen we cybercriminelen een stap voor blijven.