Deze webshops moet je als ondernemer vermijden!
Nepwebshops blijven een groeiend probleem in de online wereld. Deze malafide webshops richten zich op nietsvermoedende consumenten. De Consumentenbond waarschuwt voor de gevaren van nepwebshops en geeft tips om ze te herkennen. Als ondernemer doe je jouw inkoop soms ook online op consumentenwebsites, daarom vindt PVO Limburg het belangrijk om deze sites ook bij ondernemers onder de aandacht te brengen.
Wat zijn nepwebshops?
Nepwebshops zijn websites die zich voordoen als legitieme online winkels, maar in werkelijkheid zijn ze opgezet door oplichters. De politie houdt een lijst bij van malafide webshops en probeert ze offline te halen, maar door de anonimiteit van het internet kunnen deze nepshops soms maandenlang actief blijven.
De Consumentenbond onderscheidt 2 soorten nepshops:
- Nepwebshops met producten onder de €100. Criminelen weten dat klanten door de lagere prijs de webwinkel minder goed zullen checken. Als mensen opgelicht worden voor een lagere prijs doen ze ook minder snel aangifte. Deze nepshops kunnen daardoor soms maanden opereren zonder dat hier een melding van gemaakt wordt.
- Nepwebshops met duurdere producten die actueel en gewild zijn. Bijvoorbeeld houtkachels in de winter, barbecuesets in de zomer of tickets voor een groot evenement. Deze nepshops leiden meestal tot meer aangiften omdat mensen voor hogere bedragen opgelicht worden. Zo worden ze door de politie ook sneller neergehaald.
Hoe herken je een nepwebshop?
Het is voor consumenten soms lastig om nepwebshops te onderscheiden van echte webshops, omdat ze vaak een professionele uitstraling hebben. Ze kunnen zelfs een KvK-nummer, een echt adres en iDeal-betaalmogelijkheden tonen. De nepwebshops opereren vaak pas kort, dus het is belangrijk om te controleren hoelang de webshop al actief is. Gebruikerservaringen kunnen ook een indicatie geven. Als een webshop weinig recensies of ervaringen heeft, kan dat verdacht zijn.
Een aantal (nep)webshops (voor zowel ondernemers als consumenten) om te vermijden:
- actie-klapper.com
- onze-korting.com
- zomershopper.com
- compleet-duurzaam.nl
- femmeboutique.nl
- shop-femmeboutique.nl
- koopjedeal.shop
- saleknallers.com
- spotmachines.nl
- elektrobedrijf-jacobs.nl
- juni-bbqdeal.nl
- nimbussdesignagency.com
- familieschilderijen.nl
Hou de socials van de Consumentenbond in de gaten om te zien voor welke webshop Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting waarschuwt.
Tips voor ondernemers tegen nepwebshops:
- Wees alert op nepwebshops: Als ondernemer is het belangrijk om op je hoede te zijn voor nepwebshops, vooral als je online zaken doet. Controleer de betrouwbaarheid van de webshops waarmee je samenwerkt en zorg ervoor dat je alleen samenwerkt met gerenommeerde en bekende partijen.
- Check KvK-nummer: Nepwebshops kunnen soms een KvK-nummer en een echt adres vermelden om vertrouwen te wekken. Controleer daarom altijd het KvK-nummer bij de Kamer van Koophandel om te verifiëren of het legitiem is.
- Gebruik beveiligde verbindingen: Zorg ervoor dat alle online transacties plaatsvinden via beveiligde verbindingen (https://). Dit voorkomt dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt.
- Investeer in cybersecurity: Cybersecurity is van vitaal belang in het digitale tijdperk. Investeer in beveiligingsmaatregelen om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken.
- Blijf alert op nieuwe trends in oplichting: Nepwebshops passen hun tactieken voortdurend aan. Blijf op de hoogte van nieuwe trends in oplichting en deel deze informatie met je team en klanten.
Toch ten prooi gevallen aan nepwebshops?
Doe aangifte bij de politie. Hoewel de kans dat de daders worden gepakt klein is, kan alleen bij aangifte de website offline worden gehaald om toekomstige oplichting te voorkomen.
Je kunt daarnaast ook altijd terecht bij PVO Limburg. We helpen ondernemers zich weerbaar te maken tegen verschillende vormen van criminaliteit.
Bron: De Consumentenbond