Skip Navigation or Skip to Content

Gegevenslek bij jeugdzorginstelling Xonar: ‘Continuïteit van de zorg is van groot belang’

15 januari 2024
1 min leestijd

Gegevenslek bij jeugdzorginstelling Xonar: 'Continuïteit van de zorg is van groot belang'

De veiligheid van privacygegevens behoudt een cruciale rol, vooral binnen zorgorganisaties, zoals jeugdzorginstellingen. Helaas is Xonar, een jeugdzorginstelling met vestigingen in Maastricht, Heerlen en Limbricht, slachtoffer geworden van een cyberaanval. Criminelen zijn erin geslaagd toegang te verkrijgen tot een deel van het XONAR-netwerk en hebben gegevens buitgemaakt.

Xonar heeft inmiddels passende maatregelen genomen om verdere toegang tot het netwerk te voorkomen. Ook zijn de medewerkers, cliënten en andere betrokkenen geïnformeerd over de aanval.

De hack kwam aan het licht doordat mensen aan het eind van het vorige jaar het verzoek kregen om onlangs verstuurde gegevens nogmaals te versturen. Xonar heeft inmiddels contact gehad met de politie en de Autoriteit Persoonsgegevens.

De bedrijfsvoering van Xonar blijft in gang. De instelling benadrukt dat de continuïteit van de zorg van groot belang is. “Cliënten kunnen dus terecht en de medewerkers doen hun zorgtaken als altijd”, aldus Xonar.

Tot nu toe is er geen data gepubliceerd door criminelen. Xonar onderzoekt nog welke gegevens precies zijn gestolen. Daarnaast roept Xonar iedereen op om extra waakzaam te zijn op pogingen om misbruik te maken van deze gegevens. Als je denkt dat er iets mis is, kun je dit melden bij de landelijke fraudehelpdesk.

Call to (h)action

Op dinsdag 23 januari 2024 organiseert PVO Limburg een event dat handvaten biedt om te starten je bedrijf beter te beschermen tegen cybercrime. Wil jij jouw bedrijf ook weerbaarder maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Meld je dan snel aan voor Call to (h)action, er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.