Skip Navigation or Skip to Content

Maak jouw bedrijf zelf digitaal veiliger met deze 5 stappen van PVO Limburg

19 juli 2023
3 min leestijd

Hoe maak je jouw bedrijf digitaal veiliger met de 5 stappen van PVO Limburg

Als ondernemer is het beveiligen van je digitale systemen van groot belang. Toch hebben veel ondernemers vaak geen interne systeembeheerder in dienst om deze taak op zich te nemen. Gelukkig is er goed nieuws: er zijn talloze externe partijen die je graag willen helpen met het waarborgen van de veiligheid van je systemen.

In dit artikel laten we je kennismaken met de 5 stappen van PVO Limburg, waarmee je ook zelf je systemen veiliger kunt maken, zelfs zonder een interne systeembeheerder in dienst te hebben. Deze eenvoudig te volgen stappen zullen je helpen om de digitale veiligheid van je bedrijf te versterken en je te beschermen tegen de gevaren van cybercriminaliteit. Laten we snel een kijkje nemen naar deze belangrijke stappen!

Stap 1: Inventariseer kwetsbaarheden

Het begint allemaal met het in kaart brengen van de kwetsbaarheden binnen je organisatie. Voer een grondige risicoanalyse uit en identificeer welke hardware, software en klantgegevens aanwezig zijn. Let daarbij op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van je gegevens en apparatuur. Door dit te begrijpen, kun je de mogelijke impact van cyberincidenten beter inschatten. Maak gerust gebruik van de Cyberscan van PVO Limburg om je hierbij te ondersteunen.

Stap 2: Kies veilige instellingen

Standaardinstellingen van apparatuur en software zijn vaak bekend bij kwaadwillenden. Controleer daarom de instellingen van je apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen en pas de standaardinstellingen aan. Als je niet zeker bent van de beste instellingen, kun je altijd een expert inschakelen om je hierbij te helpen.

Stap 3: Voer updates uit

Apparaten en software worden voortdurend doorontwikkeld door fabrikanten om nieuwe beveiligingslekken te dichten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig controleert of er updates beschikbaar zijn en installeer deze beveiligingsupdates direct. Schakel waar mogelijk automatische updates in, zodat je altijd profiteert van de meest recente versies van apparatuur en software.

Stap 4: Beperk toegang

Het verlenen van onnodige toegang tot systemen en gegevens kan je bedrijf kwetsbaar maken. Bepaal daarom per medewerker welke toegangsrechten ze nodig hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Beperk uitgebreide toegangsrechten tot alleen degenen die het echt nodig hebben. Zorg ervoor dat de toegang tot systemen adequaat is afgeschermd door het gebruik van sterke wachtwoorden met minimaal 14 tekens, multi-factor authenticatie en een wachtwoordmanagementbeleid.

Stap 5: Voorkom virussen en andere malware

Bewustwording bij medewerkers over de risico’s en bedreigingen van cyberaanvallen is essentieel. Stimuleer veilig gedrag en organiseer online- en offline-trainingen om je personeel bewust te maken van digitale veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om beschermingssoftware te gebruiken op al je apparaten, zoals laptops, tablets en smartphones. Installeer alleen apps van vertrouwde bronnen en verwijder ongebruikte apps om de kans op malware-infecties te minimaliseren. Beperk ook de mogelijkheden voor het installeren van software.

Als je hulp nodig hebt bij het implementeren van de vijf basisprincipes of als je meer wilt weten over de Cyberscan van PVO Limburg, aarzel dan niet en neem contact op met hun deskundige team. Samen kunnen jullie werken aan het vergroten van de digitale weerbaarheid van jouw bedrijf en het beschermen tegen cyberrisico’s. Veilig ondernemen begint bij jou!