Skip Navigation or Skip to Content

‘Ik weet je wachtwoord’ zet online criminaliteit onder de loep

20 september 2023
1 min leestijd

'Ik weet je wachtwoord' zet online criminaliteit onder de loep

De Videoland serie ‘Ik weet je wachtwoord’ van RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan is een wake-upcall over de gevaren van online criminaliteit. In de serie duikt Daniël in de wereld van ransomware, online shaming en het dark web. Hij spreekt met slachtoffers, daders en experts. De serie laat zien hoe makkelijk het is om online slachtoffer te worden van criminaliteit.

In de aflevering over ransomware zien we hoe hackers bedrijven en particulieren chanteren door hun data te versleutelen en te dreigen deze te publiceren als ze geen losgeld betalen. Verlaan spreekt met slachtoffers van ransomware, die vertellen over de enorme impact die dit kan hebben op hun leven.

De serie is een wake-upcall voor iedereen die online actief is. We moeten ons bewust zijn van de gevaren van online criminaliteit en maatregelen nemen om onszelf te beschermen. Dat begint met het gebruik van sterke wachtwoorden en het installeren van een goede antivirus-software. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op phishingmails en andere vormen van online oplichting.

Behalve een serie heeft Daniël ook een boek en een podcast gemaakt. Het boek is een van de prijzen tijdens “Wie wordt de Cyberhero?’ Vergeet niet om je aan te melden via: https://pvo-limburg.nl/agenda/wie-wordt-de-cyberhero/

PVO Limburg biedt verschillende activiteiten en workshops aan om ondernemers bewust te maken van online criminaliteit. Zo ook de workshop Digitaal Veilig op 4 oktober in Heusden. Tijdens deze workshop leer jij als ondernemer alles over cybercriminaliteit en krijg je praktische handvatten om je online beveiliging aan te pakken. Aanmelden kan nog via: https://innovatiehuisdepeel.nl/agenda/workshop-digitaal-veilig/.