Skip Navigation or Skip to Content

Keurmerk Veilig Ondernemen: samenwerken voor een veilige werkomgeving

6 november 2023
1 min leestijd

Keurmerk Veilig Ondernemen: samenwerken voor een veilige werkomgeving

Overlast, criminaliteit, cybercrime – als ondernemer wil je hier liever niet mee geconfronteerd worden. Samenwerking tussen bedrijven, politie, gemeente en andere betrokken partijen is cruciaal om een veilige werkomgeving te creëren. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) speelt hierbij een essentiële rol.

Het KVO brengt ondernemers, politie, gemeente, brandweer en andere stakeholders samen in afgebakende gebieden, zoals bedrijventerreinen, havengebieden en winkelcentra. Hier wordt gewerkt aan veiligheid op alle fronten: van het aanpakken van overlast en criminaliteit tot het voorbereiden op calamiteiten en het bestrijden van cybercrime.

In de nieuwe editie van Ondernemen in Limburg vertelt Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO Limburg): “Kleine bedrijven hebben vaak niet de kennis en middelen om zichzelf goed tegen cybercrime te beschermen. Ook zijn ze commercieel niet altijd interessant voor gespecialiseerde IT-bedrijven. Op een aantal bedrijventerreinen testen we nu verschillende veiligheidssoftware die we collectief inkopen. Ook in Venlo. Het ICT-netwerk van deelnemende bedrijven wordt 24/7 in de gaten gehouden. Na de tests laten we ondernemers weten welke software het beste werkt.” In Venlo heeft de software al een lek opgespoord. “Via een openstaande veiligheidscamera konden criminelen inbreken op het netwerk. Daar is snel en adequaat actie op ondernomen.”

Een KVO kan de veiligheid dus op alle mogelijke manieren verbeteren. Het KVO draagt bij aan een gestructureerde aanpak van veiligheidsvraagstukken. Cijfers worden geanalyseerd en lokale partijen nemen na verloop van tijd het stokje over, terwijl PVO Limburg als adviseur betrokken blijft op de achtergrond.

Het volledige artikel is terug te lezen in Ondernemen in Limburg.