Skip Navigation or Skip to Content

Nederlandse statiegeldmachines getroffen door verlammende cyberaanval

21 juli 2023
2 min leestijd

Nederlandse statiegeldmachines getroffen door verlammende cyberaanval

De gevolgen van een succesvolle cyberaanval op een bedrijf kunnen verstrekkend zijn en variëren van financiële verliezen tot reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten en partners. PVO Limburg zet zich o.a. in tegen cyberaanvallen. Onze organisatie helpt bedrijven en inwoners om zich te beschermen tegen cyberaanvallen en verkleint daarmee de kans op een succesvolle aanval. We spelen hiermee een belangrijke rol in het verbeteren van de cyberveiligheid in Limburg.

Begin deze week is er een cyberaanval gedaan op statiegeldmachines in supermarkten in Nederland. De aanval zorgde ervoor dat de machines geen statiegeld meer konden accepteren of uitbetalen en werd uitgevoerd door een groep hackers die toegang kreeg tot de computersystemen van het bedrijf Tomra, dat de statiegeldmachines levert aan supermarkten en andere winkels. De hackers wisten de machines te blokkeren, waardoor consumenten hun statiegeld niet meer konden inleveren. De aanval heeft een grote impact op de statiegeldsystemen in Nederland, en hoelang het nog gaat duren voordat de machines weer online komen, is lastig in te schatten zegt Tomra.

De cyberaanval op de statiegeldmachines is een voorbeeld van de toenemende cyberdreiging. Het is belangrijk voor bedrijven en ondernemers om zich goed te beschermen tegen cyberaanvallen, omdat deze grote financiële schade kunnen aanrichten. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar zwakke plekken in de beveiligingssystemen van bedrijven om toegang te krijgen tot waardevolle gegevens, financiële middelen of om operationele verstoringen te veroorzaken.

De belangrijkste tip die we iedereen die met operationele techniek werkt kunnen meegeven, is het vervangen van de standaardwachtwoorden van machines. Vroeg of laat verschijnen wachtwoorden van machines op het DarkWeb, waarna je als bedrijf soms machteloos komt te staan in het geval van een cyberaanval. Iets simpels als het aanpassen van het wachtwoord van de machine, verkleind de kans op een cyberaanval enorm. Zorg voor lange wachtwoorden (minimaal 14 tekens) of liever nog wachtwoordzinnen. PVO-Limburg ondersteund ondernemers hier graag bij.

Er zijn onvoorstelbaar veel dingen gedigitaliseerd in onze samenleving, van camera’s, het betalingsverkeer en dus ook statiegeldautomaten. De beveiliging van onze apparaten en machines wordt vaak onderschat. Het is dus essentieel voor bedrijven en ondernemers om hun cyberbeveiligingsmaatregelen serieus te nemen en proactieve stappen te ondernemen om zich te beschermen tegen dergelijke bedreigingen. Het implementeren van geavanceerde beveiligingsprotocollen, regelmatige beveiligingsaudits en bewustmakingstraining voor medewerkers zijn enkele van de cruciale stappen om de kans op een succesvolle cyberaanval te minimaliseren.

Samenwerking tussen bedrijven, overheden en beveiligingsorganisaties is ook van vitaal belang in de strijd tegen cyberdreigingen. Het delen van informatie over nieuwe dreigingen en aanvalstechnieken kan helpen bij het versterken van de gezamenlijke verdediging tegen cyberaanvallen.

Heb je vragen over cyberveiligheid of cyberaanvallen? Neem gerust contact met ons op!