Skip Navigation or Skip to Content

Nieuwe vorm van cybercriminaliteit maakt opmars: pas op voor gekloonde stem fraude

14 augustus 2023
1 min leestijd

Gekloonde stem fraude

Scenario: Op een zonnige middag ontvang je een verontrustend telefoontje van je familielid: diegene lijkt in acute nood te verkeren na een ernstig auto-ongeluk en smeekt om financiële hulp. Geschrokken en vol emotie beloof je onmiddellijk het benodigde geld over te maken om je familielid te redden. Wat je echter niet weet, is dat je vertrouwde familielid aan de andere kant van de lijn slechts een gekloonde stem is, een verontrustende vorm van cybercriminaliteit die nu een opmars maakt.

PVO Limburg waarschuwt voor de verontrustende nieuwe vorm van cybercriminaliteit: gekloonde stem fraude. Deze opkomende dreiging maakt gebruik van geavanceerde technologieën om stemmen te klonen en mensen op slinkse wijze op te lichten. De impact van deze vorm van oplichting is zo realistisch dat zelfs de meest oplettende personen zich kunnen laten misleiden.

De gekloonde stem fraude, waarbij criminelen de stem van een familielid imiteren met behulp van kunstmatige intelligentie, heeft al elders slachtoffers gemaakt. De oplichters gebruiken overtuigende verhalen om hun slachtoffers te manipuleren, zoals het beweren dat een geliefde dringend financiële hulp nodig heeft. Het is een geraffineerde tactiek die paniek en verwarring veroorzaakt, waardoor het slachtoffers moeilijk wordt gemaakt om kalm te blijven en rationele beslissingen te nemen.

Een van de initiatieven waar PVO Limburg bij betrokken is is Digitaal Veilig Limburg. Digitaal Veilig Limburg is een informatiepunt waar zowel inwoners als ondernemers in Limburg terechtkunnen met vragen over bijvoorbeeld gekloonde stem fraude. Neem eens regelmatig een kijkje op de website www.digitaalveiliglimburg.nl voor actuele digitale veiligheidsrisico’s.