Skip Navigation or Skip to Content

Oplichting via WhatsApp: Dit is schadelijk voor jongeren

30 augustus 2023
2 min leestijd

Oplichting via WhatsApp: 'Dit is schadelijk voor jongeren'

PVO Limburg is bezorgd over de toenemende oplichting via WhatsApp onder jongeren. Steeds meer jongeren worden namelijk slachtoffer van oplichting via WhatsApp. In Limburg is het aantal meldingen van deze vorm van fraude in de afgelopen maanden sterk toegenomen, blijkt uit onderzoek van de RegioBank.

Er zijn verschillende manieren waarop criminelen jongeren via WhatsApp kunnen oplichten. Een veelvoorkomende methode is dat ze zich voordoen als een bekende van het slachtoffer. Ze vragen dan om geld voor een onverwachte uitgave, zoals een taxirit of een medische behandeling.

Een andere methode is dat criminelen jongeren verleiden om deel te nemen aan een nep-cadeauactie. Ze beloven de jongeren een gratis cadeau als ze een link openen of een aantal acties uitvoeren. Als de jongeren op deze link klikken, worden ze naar een nepwebsite geleid waar ze persoonlijke informatie, zoals hun bankrekeningnummer, moeten invoeren.

De gevolgen van oplichting via WhatsApp kunnen groot zijn voor jongeren. Ze kunnen financieel in de problemen komen, omdat ze geld hebben verloren aan oplichters. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat hun zelfvertrouwen wordt aangetast.

PVO Limburg wil daarom ouders bewust maken van het feit dat kinderen hiermee te maken kunnen krijgen en om thuis het gesprek hierover aan te gaan. Als ouder kun je je kind helpen om zich te beschermen tegen oplichting via WhatsApp. Praat met je kind over de risico’s en leer hem of haar hoe hij of zij zich kan wapenen tegen oplichters. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Er staat een leuk evenement gepland op 7 oktober voor zowel ouders als kinderen, namelijk ‘Wie wordt de Cyberhero?’ Tijdens ‘Wie wordt de Cyberhero?’ ga je spelenderwijs de strijd aan mét en tegen je kinderen! Een superleuke dag om samen te ontdekken hoe je jezelf, je gezin én je bedrijf beter kunt beschermen tegen digitale criminaliteit. Er is een escaperoom die je samen kunt trotseren en er zijn toffe prijzen te winnen. Meer informatie over vind je via onderstaande link.

Bron: De Limburger

Meer informatie over Cyberhero