Skip Navigation or Skip to Content

PVO Limburg waarschuwt ondernemers voor de risico’s van spoofing

11 augustus 2023
2 min leestijd

PVO Limburg waarschuwt ondernemers voor de risico’s van spoofing

PVO Limburg waarschuwt ondernemers voor de risico’s van spoofing. Spoofing is een vorm van cyberaanval waarbij een aanvaller zich voordoet als iemand anders of als een betrouwbare bron, om misleiding te creëren en kwaadaardige activiteiten uit te voeren. Het doel van spoofing is om het slachtoffer te laten denken dat de communicatie of het bericht afkomstig is van een legitieme bron, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.

Spoofing is een verraderlijke techniek, omdat het slachtoffer denkt dat de communicatie afkomstig is van een betrouwbare bron, wat kan leiden tot het geven van gevoelige informatie of het uitvoeren van acties die schadelijk kunnen zijn voor het slachtoffer. Om je te beschermen tegen spoofing, is het belangrijk dat je als gebruiker voorzichtig bent bij het openen van e-mails, links of bijlagen van onbekende bronnen. Probeer altijd de authenticiteit van de communicatie te verifiëren voordat je gevoelige informatie verstrekt.

We waarschuwen ondernemers: Er gaan op dit moment diverse e-mails en sms-berichten rond die zich voor doen als de Kamer van Koophandel (KVK). Deze berichten bevatten vaak een link naar een nepwebsite waar ondernemers gevraagd wordt om persoonlijke gegevens in te vullen, zoals hun bankrekeningnummer of inloggegevens voor de website van de KVK.

Oplichters gebruiken deze gegevens vervolgens om geld van ondernemers te stelen of hun identiteit te stelen. Het is daarom belangrijk om deze berichten te negeren en nooit op links in deze berichten te klikken.

Maar wat nu als je wel op een verkeerde link in de mail hebt geklikt en je je gegevens hebt achtergelaten? Ondernemers uit Venlo kunnen zich nog aanmelden voor de pilot Cyberbewust Venlo. In de pilot Cyberbewust Venlo werken we samen met Ondernemend Venlo, ZeroPlex en Koenen en Co en doen we onder andere een darkwebscan naar gelekte wachtwoorden. Zeker als je op een verkeerde link hebt geklikt is het handig om deze scan te laten doen.

Meer informatie over de pilot Cyberbewust Venlo vind je hier. Dit is een van de vele initiatieven waar PVO Limburg op dagelijkse basis mee bezig is om ondernemers bewust te maken van preventieve maatregelen tegen cybercrime.