Skip Navigation or Skip to Content

Stop Diefstal-campagne van start in gemeente Simpelveld

24 april 2024
2 min leestijd

De Stop Diefstal-campagne voor de agrarische sector in de gemeente Simpelveld is op maandag 22 april van start gegaan, gericht op de bescherming van GPS-apparatuur in de agrarische sector. Deze campagne is broodnodig vanwege de oplopende diefstal van GPS-apparatuur, een probleem dat al lange tijd in de sector speelt. De apparatuur is niet alleen kostbaar, maar ook essentieel voor agrarische ondernemers, waardoor het een aantrekkelijk doelwit is voor criminelen.

Toename diefstallen

Het aantal diefstallen van GPS-apparatuur blijft toenemen, zowel op landelijk niveau als specifiek in Limburg. Deze diefstallen vormen een directe bedreiging voor agrarische bedrijven, die niet alleen te maken krijgen met de financiële schade van de gestolen apparatuur, maar ook met de bijkomende kosten van bijvoorbeeld braakschade en stilstand van de apparatuur.

Registreer, markeer, demonteer en signaleer

Om deze problematiek aan te pakken, hebben verschillende organisaties, waaronder de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), brancheorganisatie Cumela, Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en Oost-Nederland, en de landelijke politie de handen ineengeslagen. Samen hebben ze de Stop Diefstal-campagne gelanceerd, waarbij vier belangrijke preventieve stappen worden benadrukt:

  1. Registreer je apparatuur.
  2. Markeer je apparatuur.
  3. Demonteer je apparatuur en bewaar deze op een veilige locatie.
  4. Signaleer verdachte situaties en meld ze bij de politie.

Recentelijk heeft de LLTB gepleit voor een vijfde stap: het doen van aangifte bij de politie. Zonder aangifte kan de politie immers weinig ondernemen om de diefstallen aan te pakken.

PVO Limburg begrijpt de risico’s waarmee agrarische ondernemers worden geconfronteerd en wil hen helpen deze te beperken. Door deel te nemen aan de Stop Diefstal-campagne kunnen agrarische ondernemers hun GPS-apparatuur registreren, markeren en preventieve maatregelen nemen om zo de risico’s te verminderen.

Succes vorig jaar

Het succes van de campagne vorig jaar benadrukt het belang van deze preventieve maatregelen. Vorig jaar meldden ruim 500 bedrijven zich bij Cumela voor een markeerset. Er werden 11.000 labels en 5.000 waarschuwingsstickers uitgeleverd. Het aantal inbraken in de sector onder gemarkeerde en geregistreerde apparatuur verminderde met 45 procent ten opzichte van de periode daarvoor.

Stop Diefstal-pakket

Agrarische ondernemers kunnen een Stop Diefstal-pakket aanvragen, bestaande uit gepersonaliseerde permanente labels, raamstickers, lijm, een ontvettingsdoekje, schuurpapier, vinyl handschoentjes, een montagehandleiding en een stappenplan. Leden van de LLTB kunnen dit pakket gratis ontvangen, niet-leden betalen een vergoeding van € 44,95 inclusief BTW.

Geef via onderstaande button, je naam, bedrijfsnaam, adresgegevens en e-mailadres, dan nemen wij contact met jou op.

Klik hier als je wel lid bent
Klik hier als je nog geen lid bent