Jaarfestival in het teken van veilig ondernemen
Steeds vaker komt aan het licht dat boeren en tuinders te maken hebben met criminaliteit op het erf. Denk aan dieseldiefstal, drugslabs in verhuurde stallen of cybercrime. Om agrarische vrouwen te informeren over hoe om te gaan met criminele activiteiten en hun bewustwording te vergroten, stond het jaarlijkse festival van het LLTB Netwerk Agrarische Vrouwen dit jaar in het teken van ‘veilig ondernemen in het buitengebied’.
Dit jaar vond het evenement plaats op woensdag 11 december bij Plantage Blankwater in Swalmen, waar zo’n 50 agrarische vrouwen samenkwamen. Het bestuur van het netwerk stelde een boeiend programma samen dat volledig aansloot bij het thema. Na een welkomswoord van LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg en projectleider Nicole Alberts werden de deelnemers in twee groepen verdeeld om twee inspirerende presentaties bij te wonen.
Een van de twee presentaties werd gegeven door Johan Warmerdam. Samen met zijn zoon, beide oud-politiemannen, heeft hij het bedrijf Drugsview, een kennis- en online platform voor drugsgerelateerde onderwerpen. Johan gaf toelichting op hoe criminelen te werk gaan, wat boeren en tuinders op het erf tegen kunnen komen, de diverse vormen van drugscriminaliteit en hoe hiermee om te gaan. Dit deed de oud-politieman aan de hand van diverse attributen die hij had meegenomen die bij de productie van diverse drugssoorten gebruikt worden.
Terwijl Johan de ene helft van de dames hierin meenam, vond in een andere ruimte een presentatie plaats over veilig ondernemen in het buitengebied voor de andere helft. Jeroen Duijsens van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg, vertrouwenspersoon ‘Veilig Buitengebied’ Femke van der Plas en Nicole Alberts, tevens projectleider veilig ondernemen buitengebied, gaven onder andere uitleg over wat zij voor agrariërs doen en kunnen betekenen.‘Tijdens bijeenkomsten zoals deze, haal ik de meeste ervaringen en verhalen op’, aldus Femke van de Plas. ‘Ook hier gingen de vrouwen met elkaar het gesprek aan, durfden ervaringen met criminaliteit te delen en gaven aan waar zij tegenaan lopen. Door dit soort informatie, kan ik er voor hen zijn en mijn best doen, samen met andere partijen om onderwerpen onder de aandacht te brengen en te zorgen dat het buitengebied, een veiliger gebied wordt. Dat is niet gemakkelijk, maar wanneer we de schouders er samen onder zetten, moeten we al een eind komen.’
Na een overheerlijke walking dinner, werden de groepen omgedraaid. Daarna gaf Laura van den Berg, eigenaresse van Plantage Blankwater, een korte presentatie over haar werk en bedrijf. Het jaarfestival werd afgesloten met een hapje, een drankje en een gezellig samenzijn waar ook het gesprek over criminaliteit en veiligheid verder ging.
Kijk voor een kleine sfeerimpressie van het event op de Facebookpagina van Netwerk Agrarische Vrouwen of op de website van de LLTB.