Skip Navigation or Skip to Content

Terugblik op de Week van de Veiligheid

13 november 2023
2 min leestijd

Terugblik op de Week van de Veiligheid

Op 9 oktober werd het startschot gegeven voor de Week van de Veiligheid, die dit jaar in het teken stond van agressie en geweld tegen ondernemers. Agressief gedrag kan op elk moment onverwacht de kop opsteken, waarbij ondernemers geconfronteerd kunnen worden met verbale agressie, vernielingen, bedreigingen of chantage – een harde realiteit waarmee velen van hen helaas worden geconfronteerd.

Gedurende deze week werden diverse activiteiten en evenementen georganiseerd om ondernemers en particulieren te ondersteunen bij het beter weerbaar maken tegen agressie en geweld, en zelfs om agressief gedrag te voorkomen.

Activiteiten in Limburg:

  • ‘Wie wordt de Cyberhero?’ in Venlo: PVO Limburg, HackShield Future Cyber Heroes en Risk Factory Venlo nodigden ondernemers en hun kinderen uit om meer te leren over online veiligheid. Deelnemers namen deel aan trainingsgames waarin zij kennis opdeden over onderwerpen zoals phishing, malware en social engineering. Vervolgens konden ze hun vaardigheden in de praktijk brengen in een spannende escaperoom.
  • Veiligheidsmarkt in Nederweert: Tijdens de Veiligheidsmarkt in Nederweert konden bezoekers tips ontvangen over hoe ze zich beter kunnen wapenen tegen criminaliteit. Het recente fenomeen van bankhelpdeskfraude in de regio was een belangrijk gespreksonderwerp.
  • Collectief Winkelverbod in Horst: In Horst werd het startschot gegeven voor de invoering van het Collectief Winkelverbod, gericht op veelplegers van onder andere diefstal en overlast. Personen die binnen een jaar meerdere malen in de fout gaan bij een aangesloten winkel of bedrijf krijgen een algemeen winkelverbod opgelegd.
  • AvondGasten L1: In het programma AvondGasten stond de Week van de Veiligheid ook centraal, met speciale aandacht voor cyberweerbaarheid. Jeroen Duijsens, teamleider van het Cybercrimeteam Limburg, en de officier van justitie schoven aan voor een informatief gesprek.
  • Pop-up store Veilig Leven: Cybercriminaliteit in Makado Beek: Erik van der Heijden en Ludo Arts namen ondernemers mee in de schimmige wereld van cybercriminaliteit en voorzagen hun van praktische tips om veilig te navigeren in de digitale jungle.
  • Senioren bijeenkomst Digitale Weerbaarheid in Swalmen: Op 13 oktober werd er een bijeenkomst georganiseerd in Swalmen speciaal gericht op senioren. Tijdens deze bijeenkomst werden handvatten en tips geboden om digitaal weerbaarder te worden en zich te beschermen tegen online dreigingen.

Meer details over de Week van de Veiligheid zijn te vinden in de Veiligheidskrant van PVO.

Bekijk de Veiligheidskrant