Skip Navigation or Skip to Content

Waarheid of bedrog? Zorgen over deepfake dreigingen

16 oktober 2023
2 min leestijd

Waarheid of bedrog? Zorgen over deepfake dreigingen

Je opent ’s ochtends je e-mailinbox en ziet een bericht van je directeur. De toon is dringend, de boodschap is helder: er moet onmiddellijk een aanzienlijk geldbedrag worden overgemaakt voor een cruciale bedrijfstransactie. De instructies lijken legitiem en de situatie is urgent. Je voelt de druk op je schouders toenemen.

Je aarzelt, maar de stem van je directeur klinkt overtuigend. Misschien heb je niet eens door dat je in een valstrik bent gelopen. Dit is echter geen reguliere oproep. Dit is een deepfake – een kunstmatig gecreëerde video waarin de gezichtsuitdrukkingen, stem en boodschap van je directeur levensecht lijken. Een angstaanjagend realistisch bedrog.

Dit scenario is geen sciencefiction, maar een opkomend gevaar dat bedrijven wereldwijd treft. Namelijk, deepfakes. Deze vorm van cybercriminaliteit is gecreëerd met behulp van kunstmatige intelligentie en vormt een potentieel gevaar voor bedrijven zoals de jouwe. Recentelijk zijn er schokkende voorbeelden opgedoken, zoals de nepvideo waarin de CEO van online bank Bunq een medewerker vraagt geld over te maken. Gelukkig trapte de medewerker er niet in, maar de kwaliteit van deze nepvideo’s zal naar verwachting snel toenemen.

Daarnaast zijn ook bekende personen als Tom Hanks, Youtuber Jimmy Donaldson en Virgil van Dijk slachtoffer geworden van deepfake-video’s. Zij waarschuwen hun miljoenen volgers voor deze technologie.

Het gevaar schuilt in de mogelijkheid om realistisch lijkende video’s te creëren waarin mensen dingen zeggen of doen die ze nooit echt hebben gedaan. Denk aan een CEO die onbedoeld financiële transacties goedkeurt, met grote gevolgen voor het bedrijf.

Wees alert en voorbereid op deze dreiging! Wij geven meerdere bijeenkomsten waarbij je op de hoogte brengen wat jij als ondernemer kunt doen om je bedrijf weerbaar te maken tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit. Zo organiseren we op 30 november een event in Roermond, waarin we ondernemers helpen om de meest actuele cyberdreigingen voor te zijn. De “save the date” voor dit event kom je binnenkort op onze socials tegen!

Wanneer zijn jullie bij mij in de buurt?