Skip Navigation or Skip to Content

Wachtwoordmanager: Handig, maar pas op voor oplichters!

22 april 2024
1 min leestijd

We weten het allemaal: een sterk, uniek wachtwoord voor elke account is belangrijk. Maar al die wachtwoorden onthouden is een hele klus. Gelukkig zijn er wachtwoordmanagers, die al je wachtwoorden veilig bewaren. Super handig, totdat je het wachtwoord van die manager zelf aan iemand geeft of kwijtraakt… dan ben je ineens al je digitale sleutels kwijt!

Pas op voor phishing via de telefoon!

Oplichters weten dit natuurlijk ook. En dus proberen ze nu wachtwoordmanager-gebruikers te pakken via nep-telefoontjes. Ze doen zich voor als medewerkers van je wachtwoordmanager (bijvoorbeeld LastPass) en proberen je zo te overtuigen om je masterwachtwoord of andere gevoelige informatie te geven. Doe dit nooit! Echte medewerkers van LastPass zullen je nooit bellen om om dit soort informatie te vragen.

Hoe herken je zo’n nep-telefoontje?

  • Je ontvangt een e-mail met een dringende melding dat er iets mis is met je account. Je moet het probleem telefonisch oplossen.
  • In de e-mail staat een telefoonnummer dat je moet bellen.
  • De beller praat gehaast en probeert je snel onder druk te zetten om je informatie te geven.
  • Ze vragen om je masterwachtwoord of andere gevoelige informatie.

Blijf alert en bescherm je wachtwoorden!

Een wachtwoordmanager is een handig hulpmiddel, maar deel met niemand je wachtwoord. Zelfs als iemand beweert van LastPass te zijn, geef nooit gevoelige informatie.

En onthoud: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts. En bewaar je masterwachtwoord op een veilige plek, niet op je computer of telefoon!