Skip Navigation or Skip to Content

Zonnepanelen in gevaar: Kwetsbaar voor hackers en sabotage door slechte beveiliging

9 juni 2023
1 min leestijd

Zonnepanelen in gevaar: Kwetsbaar voor hackers en sabotage door slechte beveiliging

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) uit daarover haar zorgen. “De gebrekkige cyberveiligheid van zonnepaneelinstallaties kan momenteel al aanzienlijke schade veroorzaken. Denk aan een scenario waarin een groot aantal zonnepaneelinstallaties tegelijkertijd wordt uitgeschakeld door een hack. Dit zou leiden tot schade aan het elektriciteitsnet, met als gevolg dat huishoudens zonder stroom kunnen komen te zitten.”

Fabian Verkuijlen van de RDI zegt: “De vraag is niet óf het zal gebeuren, maar eerder wanneer het zal gebeuren.” Hij heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan en daaruit is een verontrustende conclusie naar voren gekomen: geen van de onderzochte apparaten voldeed aan de eisen op het gebied van cyberveiligheid.

Het aantal zonnepaneelinstallaties in Nederland is de afgelopen jaren explosief toegenomen. In 2015 waren er ongeveer 1,8 miljoen installaties, maar in 2021 is dat aantal gegroeid tot 16,3 miljoen. Deze apparaten blijken ook invloed te kunnen hebben op het lucht- en scheepvaartverkeer, C2000 (het communicatiesysteem van de hulpdiensten), radio en televisie, elektrische verkeerspaaltjes en draadloze tags.

De RDI waarschuwt dat de nieuwste technologie met slimme apparaten de veiligheid van woningen kwetsbaar maakt voor criminelen. Slimme vaatwassers, wasmachines, verlichting, spraakgestuurde assistenten, waterpompen en omvormers voor zonnepanelen vormen een springplank voor kwaadwillenden om het thuisnetwerk te hacken. Op dit moment worden er al 35 miljard apparaten aangestuurd via een app.

Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot het netwerk en persoonlijke gegevens stelen.

Bron: De Limburger