DDoS-aanvallen: heb je hier al eens over nagedacht?
Stel je voor dat iemand een enorme menigte voor jouw winkeldeur gooit, zodat niemand meer naar binnen kan. Dat idee, maar dan online is afgelopen maandag gebeurd met de websites van Maastricht Aachen Airport en OV-NL (de vereniging van openbaarvervoerbedrijven). De websites zijn maandag uit de lucht geweest door een mogelijke DDoS-aanval. Bij een DDoS-aanval proberen hackers jouw website of online diensten te overspoelen met zoveel verkeer dat alles vastloopt. En dat kan serieuze gevolgen hebben voor jouw bedrijf. PVO Limburg helpt ondernemers aan de hand van talloze projecten om hun cyberveiligheid te optimaliseren. We geven je 5 basisregels om jezelf meer weerbaar te maken tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Maar eerst leggen we je uit wat zo’n DDoS-aanval inhoud.
Waarom is dit erg?
Jouw website is plotseling onbereikbaar. Klanten die willen winkelen of informatie willen krijgen, kunnen niets doen. Het zorgt voor frustratie, en als dit lang genoeg duurt, gaan mensen misschien wel ergens anders heen. En dat wil je niet! Maar dit kan ook leiden tot verlies van klantvertrouwen, reputatieschade en zelfs financiële verliezen.
Wat is zo’n DDoS-aanval precies?
Een DDoS-aanval is een kwaadaardige poging om een computer, netwerk of dienst ontoegankelijk te maken voor gebruikers door het overspoelen van het doelwit met een overweldigende hoeveelheid verkeer. Dit verkeer kan afkomstig zijn van een groot aantal geïnfecteerde computers, ook wel “botnets” genoemd, die worden aangestuurd door de aanvaller. Het doel van een DDoS-aanval is om de normale werking van een website, server of online dienst te verstoren, waardoor deze niet meer beschikbaar is voor legitieme gebruikers.
Wat kun je als ondernemer doen?
Voorkomen is beter dan genezen. We hebben 5 basisregels opgesteld om de digitale veiligheid van je bedrijf te versterken en je te beschermen tegen de gevaren van cybercriminaliteit:
- Inventariseer kwetsbaarheden
- Kies veilige instellingen
- Voer updates uit
- Beperk toegang
- Voorkom virussen en andere malware