Mensen leren signalen van criminaliteit te herkennen tijdens Kiek Oet-bijeenkomst
Zie je iets verdachts, meld het!
Bedrijfsactiviteit op afwijkende tijdstippen. Panden met afgeplakte ramen of verdachte auto’s bij lege schuren. Het zijn signalen die kunnen duiden op ondermijning. Maar hoe herken je die signalen? En wanneer en waar meld je ze? Op deze en andere vragen kregen de bezoekers van de Kiek Oet-voorlichtingsbijeenkomsten antwoord. De bijeenkomsten werden onlangs gehouden in de gemeenten Eijsden-Margraten, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals.
De aanwezige bewoners en ondernemers gingen in gesprek met de burgemeesters van de betreffende gemeenten en wisselden ervaringen uit. Experts van het Regionaal Informatie Expertise Centrum (RIEC), de politie Limburg en Platform Veilig Ondernemen gaven diverse presentaties over ondermijning.
Ondermijning
Ondermijning is een vorm van criminaliteit die niet altijd even goed zichtbaar is. Denk aan bedrijven die zich voordoen als normaal bedrijf om zo geld wit te wassen. Het zorgt niet alleen voor oneerlijke concurrentie, maar kan ook leiden tot gevaarlijke situaties. Diverse instanties willen daarom samenwerken om deze vorm van criminaliteit een halt toe te roepen, maar dat kan alleen met hulp van alerte burgers.
Bewustwording
Volgens burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn de voorlichtingsbijeenkomsten vooral belangrijk om bewustwording bij mensen te creëren. “Ondermijning komt ook in het heuvelland voor, de plek waar mensen recreëren. In het buitengebied val je minder op, dus dat is voor criminelen interessant. We hebben daar onvoldoende oren en ogen, daarom is het belangrijk dat mensen verdachte situaties melden”, legt hij uit.
Melden
Hoewel uit reacties uit de zaal blijkt dat niet iedereen altijd een even goede ervaring heeft met het doen van meldingen, roepen experts op om verdachte signalen vooral te blijven melden. “We kunnen mensen helaas niet altijd op de hoogte houden wat betreft hun melding in verband met geheimhouding en de AVG-wetgeving”, legt Etiënne van het Basisteam Heuvelland van de politie uit, “Maar dat betekent niet dat er niets met de melding wordt gedaan.”
Samenwerken in de aanpak
Een melding wordt wel degelijk serieus genomen. Sterker nog er wordt inmiddels samengewerkt door verschillende ketenpartners, waaronder het Regionaal Informatie Expertise Centrum (RIEC) de Politie en de gemeenten. Door meldingen en informatie van de verschillende partners te koppelen, wordt soms het ontbrekende puzzelstukje gevonden waarna politie en de gemeente aan de slag kunnen. Zo willen zij willen samen een vuist maken tegen ondermijning.
Presentaties en demonstraties
In de gesprekken met de burgemeester en Sanne van het RIEC werden een aantal signalen om ondermijning te herkennen genoemd. De presentaties van de politie en van Platform Veilig Ondernemen zetten alle signalen nog een keer op een rijtje. Ook gaf de politie inzicht in waar je terecht kunt met je melding. Om de ervaring helemaal compleet te maken, gaf Bureau Drugslab een demonstratie. Met een nagebouwde hennepkwekerij, een opstelling voor een synthetisch drugslab en een cocaïnewasserij kregen de aanwezigen een nog duidelijker beeld bij voorbeelden die in de presentatie waren besproken. Jon van Bureau Drugslab legde bij elk onderdeel uit welke signalen en welk bijbehorend gedrag kunnen duiden op criminele activiteiten. Ook zijn mededeling was: zie je iets verdachts, meld het!
Horen, Zien en Melden
De Kiek Oet-voorlichtingsavond is onderdeel van de campagne Horen, Zien en Melden. De campagne leert mensen de signalen van ondermijnende criminaliteit herkennen en legt uit waarom melden altijd zin heeft.