Skip Navigation or Skip to Content

Georganiseerde criminaliteit en illegale handel pal naast jouw bedrijf? FIOD ontdekt miljoenen illegale sigaretten in loods in Weert

5 juli 2023
2 min leestijd

Georganiseerde criminaliteit en illegale handel pal naast jouw bedrijf? FIOD ontdekt miljoenen illegale sigaretten in loods in Weert

In de schaduw van de bruisende bedrijvigheid op de Limburgse bedrijventerreinen sluimeren duistere risico’s en gevaren soms dichterbij dan menig ondernemer denkt. Ondernemers en beheerders van deze terreinen worden geconfronteerd met een dreiging voor hun bedrijfsveiligheid en welvaart: ondermijnende criminaliteit. Een wereld van illegale praktijken en sluwe criminele netwerken, die aanzienlijke schade kunnen aanrichten en de stabiliteit van de lokale economieën kunnen ondermijnen. Zo ook in het kader van een FIOD-actie in een loods in Weert. PVO Limburg zet zich met haar partners dagdagelijks in om ondermijning uit te bannen van onze bedrijventerreinen.

Illegale miljoenen ontdekking in Weert
Op dinsdag 27 juni heeft de FIOD een alarmerende ontdekking gedaan op een opslagplaats in Weert: een grote hoeveelheid illegale sigaretten werd in beslag genomen, met een totaal van 6 miljoen stuks. Deze verontrustende gebeurtenis werpt een schijnwerper op de risico’s en gevaren waarmee ondernemers en beheerders van bedrijventerreinen in Limburg worden geconfronteerd. Ondermijnende criminaliteit, zoals de illegale sigarettenhandel, kan niet alleen aanzienlijke schade toebrengen aan de lokale economie, maar ook de veiligheid en integriteit van de bedrijfsomgeving bedreigen. Stel je eens voor: Langs jouw bedrijf bevindt zich een georganiseerde internationale handel in illegale producten. Wat doet dat met het veiligheidsgevoel van jouw medewerkers, klanten en leveranciers?

Bestrijding van sigarettenhandel en accijnsfraude
De illegale handel in sigaretten en tabak zonder accijns, resulteert in aanzienlijke winsten voor criminele organisaties, terwijl de schatkist ernstige financiële schade oploopt. Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een strafbaar feit en leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Het Openbaar Ministerie (OM), de Douane en PVO Limburg werken nauw samen om deze criminele organisaties te ontmantelen en ondernemers preventief te wijzen op de kenmerken van ondermijning.

Preventie is beter dan genezen
PVO Limburg, het Platform Veilig Ondernemen, heeft zich als een betrouwbare bondgenoot van 33 gemeenten en verschillende belanghebbenden, waaronder MKB-VNO/NCW, werkgeversverenigingen, de provincie, de Limburgse land- en tuinbouwvereniging, de politie en het Openbaar Ministerie (OM), opgeworpen om ondernemers en beheerders van bedrijventerreinen preventief bij te staan in de strijd tegen deze bedreigingen.

Eerdere operaties
Weert lijkt een populaire bestemming te zijn voor illegale tabakshandel. In augustus 2022 werden er al 3 miljoen illegale sigaretten ontdekt in een paardenstal in Weert. In januari van dit jaar trof men in Weert 47.000 kilo illegale tabak en een tabakssnijderij aan. In 2019 werd er zelfs een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Stramproy.

Heeft u vermoedens dat op uw bedrijventerrein ondermijnende criminaliteit plaatsvindt? Kijk niet weg. We helpen u graag om de juiste stappen te zetten.

Bron: 1Limburg, Weertdegekste.nl