Skip Navigation or Skip to Content

Nederlandse politie speelt belangrijke rol bij oprollen internationale ransomwarebende

23 oktober 2023
1 min leestijd

Nederlandse politie speelt belangrijke rol bij oprollen internationale ransomwarebende

De Nederlandse politie heeft samen met de politie van tien andere landen een internationale ransomwarebende opgerold. De bende, die bekend stond als Ragnar Locker, zou wereldwijd bedrijven en organisaties hebben aangevallen. De groep hackte de systemen van bedrijven en organisaties en installeerde daarop malware om hun slachtoffers zo geld afhandig te maken, melden de Europese opsporingsorganisaties Europol en Eurojust, die de politieactie coördineerden.

De politie Oost-Nederland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale operatie. Het team wist de ict-infrastructuur en de werkwijze van de ransomwarebende in kaart te brengen en heeft verschillende servers in Nederland in beslag genomen.

Daarnaast heeft het team data van meer dan 60 multinationals veiliggesteld en heeft het gedurende het onderzoek enkele slachtoffers ingelicht over dreigende aanvallen door deze groep.

Aanbevelingen voor bedrijven

PVO Limburg adviseert bedrijven om zich goed te beschermen tegen ransomware-aanvallen. Zelf kun je je systemen ook veiliger maken en je bedrijf beschermen tegen cyberaanvallen. PVO Limburg heeft 5 stappen opgesteld die in de basis je zullen helpen om de digitale veiligheid van je bedrijf te versterken en je te beschermen tegen de gevaren van cybercriminaliteit.

Bescherm jezelf