Skip Navigation or Skip to Content

Qakbot-botnet onschadelijk gemaakt, belangrijke slag in de strijd tegen cybercrime

1 september 2023
1 min leestijd

Qakbot-botnet onschadelijk gemaakt, belangrijke slag in de strijd tegen cybercrime

De politie heeft in samenwerking met internationale partners een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen cybercrime. Het Qakbot-botnet, dat bestond uit ruim 700.000 computers wereldwijd, is onschadelijk gemaakt.

Qakbot was een groot gevaar voor ondernemers. Met het botnet konden criminelen data stelen van bedrijven, zoals klantgegevens, financiële informatie en bedrijfsgeheimen. Deze data konden vervolgens worden gebruikt voor ransomware-aanvallen, identiteitsdiefstal of andere vormen van cybercrime.

De Nederlandse politie zegt bij deze actie zo’n 7,6 miljard gevoelige gegevens van computergebruikers te hebben opgespoord (zoals mailadressen of wachtwoorden), die deel uitmaakten van het netwerk. Via ‘Check je Hack’ kun je zelf opzoeken of je slachtoffer bent geweest.

De onschadelijkmaking van Qakbot is een belangrijke stap in de goede richting, maar betekent niet dat ondernemers zich geen zorgen meer hoeven te maken over cybercrime. Het is belangrijk om je bedrijf goed te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Zelf kun je je systemen ook veiliger maken en je bedrijf beschermen tegen cyberaanvallen. PVO Limburg heeft 5 stappen opgesteld die je zullen helpen om de digitale veiligheid van je bedrijf te versterken en je te beschermen tegen de gevaren van cybercriminaliteit.

Digitaal veiliger met deze 5 stappen